Tudnivalók

A Gulyakör gyalogosan vagy futva, egyénileg vagy váltócsapatban, de elsősorban bármikor teljesíthető (azaz instant) terepkörcsalád a Pilisben. Meg nem csak a Pilisben.

Image
Futó fogadása a Postás úti parkolóban

Úgy tudjuk, ez az első instant kör Magyarországon, ami váltóban is teljesíthető. Ennek megfelelően az útvonalak több, kocsival megközelíthető pontot is érintenek, és sok kis szakaszra tagolódnak.

A teljesítéshez szükséged lesz mobilinternettel rendelkező telefonra, melyen van Chrome (vagy ha azzal nem megy, Firefox) böngésző és GPS. 

Image
A rendszer könnyű kezelhetőségére mindig nagy hangsúlyt fektettünk

Hogyan kezdj hozzá?

 1. Ha még nem tetted, regisztrálj az oldalon! Ha váltócsapatban indultok, minden csapattagot regisztrálni kell. Ehhez minden tagnak egyedi emailcímre van szüksége.
 2. Bejelentkezés után tudsz nevezni. Ha váltócsapatban indultok, elég egyvalakinek neveznie az egész csapatot. A csapat összetételét később nem változtathatod, de az nem gond, ha valaki végül nem vesz részt a teljesítésben. A Tehénfark és Kergemarha távokért elrettentés céljából nevezési díjat kérünk, a többi táv ingyenes. Nevezéskor bankkártyával tudod befizetni az összeget, melyet a rendszer zárol. Sikeres teljesítéskor csak azok után vonjuk le a nevezési díjat, akik tényleg részt vettek a körben, a többi pénz visszakerül a számládra. Ha 1 hónapig nem történik sikeres teljesítés, a zárolást feloldjuk és az összeg ismét elérhető lesz a számládon.

A teljesítés menete

A fix körök rajtja és célja Piliscsabán, a Kossuth Lajos utca erdő felőli végén lévő erdei pihenőhelyen, a Kisgulyán található. Klotildliget vasútállomás kb 600 m. A Gulyaturmix kiinduló- és végpontja szabadon választható.

Image
Fagyott út a csévi pincék felé

A sikeres teljesítéshez szintidőn belül sorban az útvonal összes pontján pittyenteni kell. Ezt bejelentkezés után a Pittyentés menüpontban teheted meg a futásod oldalán látható GPS gombra kattintva. Ehhez a helymeghatározást engedélyezni kell a böngésző számára és a hálózati (vagy "pontos") helymeghatározást le kell tiltani (hogy a készülék csak a GPS-ből határozza meg a helyet). A pittyentés érvényes, ha elég közel vagy a ponthoz. 

A GPS gombot kipróbálhatod otthon: megfelelő működés esetén azt kell kiírnia, hogy milyen messze vagy még a rajttól.

A szintidőt az útvonal leírásánál találod. Ha kicsúszol belőle, a teljesítésed "befejezetlen" lesz. 

Váltó esetén a csapatból bárki kezdheti a kört azzal, hogy pittyent a rajtban. Innentől mérjük az időtöket.

Váltás úgy történik, hogy a ponton először a beérkező pittyent, utána a továbbmenő. 

Pittyenthetünk a váltócsapattársunk nevében is (ha ő ezt engedélyezte a profiloldalán), ha a Pittyentés oldalon "Pittyentő" mezőben kijelöljük a nevét. 

Hálózat nélkül (azaz offline) is lehet pittyenteni. Ilyenkor a telefon megjegyzi a pittyentés adatait, amit később, ha már van hálózat, egy gomb megnyomásával tud a teljesítő beküldeni.

A rajtban és a célban csak online pittyentés lehetséges.

Az offline pittyentések nem jelennek meg a többiek számára, csak miután azokat beküldöd. Offline pittyentéskor a rendszer azt is elfogadja, ha nem a soron következő pontnál vagy, beküldéskor azonban már ezt is ellenőrízzük. Az ebből adódó bonyodalmak elkerülése érdekében azt javasoljuk, hogy csak akkor pittyentsünk offline, ha tényleg nincs hálózat, és minél előbb próbáljuk beküldeni az offline pittyentéseket.

Kijelentkezéskor a be nem küldött  offline pittyentések törlődnek.

Váltani is lehet offline, de ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a befutónál megjelenő offline időpont előbb legyen, mint a továbbfutóé, különben beküldéskor nem fogja elfogadni a rendszer. 

Az offline pittyentés Chrome böngészőn lett leginkább tesztelve, ezért is fontos, hogy azt használjunk. 

Az offline pittyentést kipróbálni a mobilnet kikapcsolásával tudod. Offline pittyentéskor is a ponton történő pittyentés ideje jelenik meg az időkben, nem a későbbi beküldés ideje.

Image
Érkezés Pilisszántóra

Többen is pittyenthetnek egy ponton, de elsőre csak az, aki az előző ponton utoljára pittyentett. Aki utoljára pittyent a ponton, annál lesz a stafétabot, azaz az mehet tovább és pittyenthet a következő ponton. (Ilyen módon, ha egy teljesítő szakasz közben kiesik, egy társa átveheti tőle a szakaszt úgy, hogy pittyent a szakasz elején.)

Ha egy ponton nincs váltás, akkor is kell pittyenteni, de értelemszerűen csak egyszer.

Váltani minden ponton lehet.

Rövidíteni szabad, az útvonalak csak ajánlások. Lényeg, hogy minden ponton sorrendben pittyentsünk.

Két pont között jármű igénybevétele általában tilos. Ez alól kivétel a Kergemarha-kör, ahol a Dunán való átkeléshez Visegrádnál használhatunk  vizi járművet. A nemfutó csapattagok természetesen használhatnak járművet. 

A teljesítés megszakítható (akár járművel is), ha a teljesítő ugyanonnan folytatja, ahol abbahagyta. 

Az eredmények menüpontban megjelennek a pályaidők, illetve külön-külön az egyes szakaszok ideje is. A szakaszidőknél szűrhetünk nemre és korcsoportra is.

Támogatás

A váltócsapat tagjai nevezéskor támogathatják a Gulyakört. Ezt különböző Gulyakörös holmik (érem, bögre, póló) illetve ellenszolgáltatás nélküli pénzbeli támogatás útján tehetik meg. Ezek összegét a nevezési díjhoz hasonlóan csak akkor vonjuk le a számládról, ha a teljesítés sikeres volt és a csapattag legalább egy szakaszt teljesített.

Fakorong érmeinket kézzel, pirográf technikával készítjük és sorszámozzuk, ezért az összes érem egyedi.

Az érem felirata és ábrája általában attól függően változik, hogy hány km-t gyűjtöttél eddig összesen a Gulyakörökön. Ez alapján vannak 10, 21, 42, 80, 120, 161, 271, 379, 479 km-es mérföldkövek. Ezek jelennek meg az érmeden, ha átléped valamelyiket. Ha az aktuális köröd után nem érsz el újabb mérföldkövet, akkor egy alapérmet adunk, melyen az eddig megtett táv nem szerepel. 

A 42 km-es érem

Az érem ára 3500 Ft.

A bögréken és a pólókon általában a kör útvonala szerepel. Kivétel a Kergemarha-kör, aminél a 109 váltópont ikonja látható. 

Ha nincs neked való pólóméret a listában, jelölj ki egy másikat és írj nekünk!

A vásárolt tárgyakat igyekszünk a célbaérkezéskor átadni. Ha ez nem lehetséges, egyénileg egyeztetünk. A postaköltség a teljesítőt terheli.

Minden támogatást hálásan köszönünk!

Itt követheted a fejleményeket

Tippek

 1. Az úton az útvonalhoz tartozó GPX fájl alapján tudsz majd navigálni. Ez a fájl tartalmazza az útvonalat és az ellenőrzőpontokat. Ezt az útvonal oldalának legalján tudod letölteni. 
 2. A GPX fájlt valamilyen térképes alkalmazással célszerű megnyitni. Ennek az appnak tudnia kell az útvonalat és az ellenőrzőpontokat megjeleníteni. Szerintünk nagyon sokat segít, ha tud túristajelzéseket is. A szintvonalak nem ártanak, de nem létszükséglet. Androidra az OSMAnd appot tudjuk ajánlani, amin a szintvonalak fizetősek, de a többi szempontnak megfelel.
 3. Online pittyentés után mindenképp győzödjünk meg arról, hogy megjelent-e a sikeres leolvasást megerősítő üzenet és hogy a következő pont helyes-e. 
 4. Fontos jól belőni a váltócsapat méretét. Azt tapasztaltuk, hogy 5 ember felett már unalmassá tud válni a sok autóban ülés. Ugyanakkor mindenki maga tudja, mi az a táv, amit még el tud vállalni.
Image
3 csapat futja a Marhaton első szakaszát felnőtt kísérettel
 1. Sokat dob az élményen, ha sikerül egy időpontra több csapatot összeszervezni.
 2. A hosszabb távokra érdemes powerbanket vagy pótakkumulátort vinni a telefonhoz. Jóval meghosszabbítható az akkumulátor töltöttsége, ha kikapcsoljuk a telefon wifijét és email-szinkronizációját. Érdemes lehet a mobilnetet is a pont előtt csak egy kicsivel bekapcsolni és pittyentés után rögtön kikapcsolni.
 3. A GPS-t néha megjavítja, ha elindítunk a háttérben egy GPS-t használó appot, pl. stravat. (Sajnos a böngészők nem következetesek a GPS koordináták meghatározásában.)
 4. Előfordulhat, hogy a GPS gomb minden ponton csak a sokadik gombnyomásra működik. Ezt okozhatja a telefon energiatakarétkos üzemmódja. Ez ugyanis állandóan kikapcsolja a GPS-t, aminek sok idő kell, mire magához tér. Érdemes tehát az energiatakarékos módot kikapcsolni.
 5. Fel tudtok tölteni képeket és beszámolót a teljesítéshez. A körre nevezettek közül bárki megteheti ezt a teljesítés oldalának alján.
 6. Egy gmailes emailcímmel több gulyakörös regisztráció is megoldható. Ehhez azt kell tudni, hogy a gmail a pelda+akarmi@gmail.com -ra küldött levelet is a pelda@gmail.com fiókba kézbesíti, vagyis végtelen sok emailcím tartozik egy gmail fiókhoz. A Gulyakör oldal viszont ezeket a címeket külön címként kezeli regisztrációkor. (Ez emailcímmel nem rendelkezők, pl. gyerekek regisztrációjakor lehet érdekes.)